10.02.2016

Økologisk Champagne


Naturlige bobler fra Charles Dufour
Sør i Champagne i Landreville finner vi 5 hektar vinmark som eies og dyrkes av vinbonden Charles Dufour. Charles er oppvokst i Champagne og har bodd her hele sitt liv. Det meste av vinmakene dyrker han med Pinot Noir og Chardonnay. Charles Dufour dyrker også Pinot Blanc, en drue som tidligere var svært så utbredt i Champagne, men som nå er nesten borte. Champagen Charles Dufour Bulles de Comptoir inneholder 10% Pinot Blanc. Det finnes i dag totalt ca 90 hektar Pinot Blanc i Champagne. Charles Dufour er derfor ikke den eneste som lager Champagne på Pinot Blanc, men en av de få. Vinstokkene er gamle, arvet av hans bestefar.

I Champagne er 7 ulike druetyper tillatt, men kun 3 av disse er i hovedsak brukt. Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Pinot Blanc sies å være en hvit variasjon av Pinot Noir, kanskje mest kjent fra Alsace hvor den brukes både i musserende og stille vin. Druen beskyldes often for å lage vin som er nøytral i smak og med lite syre og friskhet, men dersom den dyrkes med lav avkastning og  vinstokkene har fått litt alder blir den fort mer spennende. Pinot Blanc er en druetype som dyrkes verden over, verdsatt i Østerrike og Tyskland så vel som i Nord-Italia, hvor den også lager god musserende vin i blend med Chardonnay.
Så hvordan smaker en Champagne laget med 10% Pinot Blanc? Hint av urter og blomster og noe grønt som gir ekstra kompleksitet på nesen samtidlig som den er uthevet annerledes enn alt annet.

Charles Dufour er økologisk sertifisert og jobber biodynamisk.
Vi har akkurat fått inn på lager årets Non Vintage med base i 2013-årgangen ispedd noe reserve vin fra årgangene 2010 og 2011. I skrivende stund er vinen å få tak i på Vinmonopolebutikkene Frogner,  CC vest, Manglerud, Beitostølen, Thereses gate og Lamberseter.

Etikettene
Hvert år kommer vinen med ny etikett, i år har Dufour Bulles De Comptoir fått 6 ulike etiketter og er derfor enda vanskeligere å gjenkjenne. Hittil har vi bare sett de to du ser på bildet under, men det finnes altså fler.

Produktinfo Charles Dufour Bulles de Comptoir

Vinmonopolet