20.04.2016

Har du hørt om Catarratto, og kunne du tenkt deg en tur til Sicilia?6. mai er det klart for lansering av mye ny vin på Vinmonopolet. Vi lanserer Donnafugata Prio 2015


Donnafugata Prio ble laget for første gang i 2015, da i 2014-årgang og ble fort så populær at den gikk utsolgt. Nå er den tilgjengelig igjen og blir snart å finne også i Norge. 


Donnafugata Prio 2015 er laget 100% av druetypen Catarratto


Catarratto er en lokal drue som først og fremst brukes til å lage lette viner laget for å drikkes unge. Druetypen dyrkes stort sett bare på Sicilia, men her er den av de mest plantede. Tidligere ble den mye brukt til produksjon av Marsala, Sicilias hetvin. Catarratto beskyldes gjerne for å være en lav-kvalitets druetype, blir lett overprodusert, da vinplanten lett produserer mye druer med lite smak i stedet for få druer med mye smak og intensitet. Det er derfor viktig å jobbe aktivt for å forhindre dette, noe kvalitetsprodusenten Donnafugata gjør. Lav avkastning, vinstokker med noe alder og riktig mikroklima i vinmarkene i kombinasjon med høsting på nattestid for å bevare syren i druene er alle viktige faktorer som bidrar til at vinen blir god.

Druene dyrkes i vinmarker som ligger 200-600 meter over havet, jordsmonnet har et høyt innhold av kalkstein. Temperaturkontrollert vinifikasjon er en selvfølge og vinen ligger 5 mnd på ståltank før den flasketappes og er ikke lagret på fat. Resultatet er en vin med aromatisk duft av hvite blomster, sitrus og urter. God balanse med fin friskhet og rene aromaer. Nydelig, tørr drikkevin av medium fylde som passer for eksempel til fisk, skalldyr, lyst kjøtt, fingermat, italiensk skinke og helt uten følge av mat. 

Donnafugata Lumera rosé 2015


Vinen lages av en håndfull ulike druetyper som Pinot Nero, Nero D´Avola, Syrah og Tannat. De to sistnevnte er druer som har mye farge og tannin. Vinen får derfor en intens dyp rosa farge. Duften er aromatisk med toner av bringebær, markjordbær og ville urter, spesielt kamille, med hint av hvit fersken og grapefrukt. En fruktig og leskende rosé med fin fylde. En allsidig vin som passer godt til alt fra rå skjømat til grillet fisk, kyllingsalat og pasta.
Vinen er i bestillingsutvalget men endel polutslag velger å ta inn denne vinen i sommersesongen. Donnafugata Lumera

Hva med en tur til Sicilia? Kanskje har du allerede forelsket deg i den vakre øya, slik så mange gjør når de kommer dit. Eller planlegger du muligens en liten ferie og kunne tenke deg å oppleve Sicilia?Da kan et besøk til Donnafugata være en fin opplevelse. Med 10.000 besøkende i 2015. I sine historiske vinkjellere i Marsala kommer vin-intresserte fra alle verdenshjørner på besøk året rundt. Den verdensberømte vinprodusenten legger mye jobb i å gjøre besøkende usedvanlig fornøyde. Spennende historie, vennlige mennesker og vakre omgivelser gjør opplevelsen ekstra sterk. Du kan velge mellom seks ulike smakinger i kombinasjon med lokale matretter som matcher de ulike vinene som serveres. Samtidig som du får omvisning og vite historien bak vinene. Donnafugata lager et bredt spekter av vin, fra friske og lettdrikkelige hvite viner på lokale druer, til ultrakonsentrerte og lagringsdyktige hvite så vel som røde, men også nydelig rosé fra en bukett av internasjonale og lokale druer. Her finner du musserende vin på laget på tradisjonell metode som i Champagne og sist men ikke minst kanskje Italias beste dessertvin, Donnafugata Ben Rye.


Bildene er hentet fra den sub-tropiske øya Pantelleria hvor druene til den legendariske dessertvinen Ben Rye dyrkes.


Mer om Donnafugata

Startet av en familie med 160-års erfaring fra vinmaking av høykvalitets-vin av Giacomo Rallo og hans kone Gabrielle. Familien driver i dag vingården selv og er involvert alt fra innhøstning av druene til produksjonen og markedsføringen.

Navnet Donnafugata betyr “kvinne på flukt” og refererer til historien om dronning Maria Carolina, konen til Ferdinand IV av Bourbon. Maria flyktet fra Napoli, da Napoleons tropper inntok området. Hun søkte tilflukt på Sicilia på samme sted som Donnafugats vinmarker finnes i dag. Donnafugatas logo gjenspeiler denne hendelsen, en kvinnes ansikt omkranset av forblåst hårmanke. Du finner henne også på flere av vinetikettene. Blant annet Donnafugata Lumera. Donnafugata måler “Carbon Footprint” på alle sine viner og er veldig opptatt av å skåne miljøet i sin vinproduksjon. De innehar ISO sertifisering 22000:2005 og henter store deler av sin strømforsyning fra egne solcellepanel. Produsenten eksperimenterer også med planting av 19 ulike ”ur-druetyper” som har forsvunnet fra vinproduksjonen, blant annet Nocera, Vitarolo og Alzano.


Vinmarker og vinmaking

Donnafugata eier i dag ca 338 hektar vinmark, hvorav 270 av disse i Contessa Entellina, lokalisert på vestsiden av Sicilia. Vinmarkene ligger på mellom 200-600 meters høyde. Her dyrkes både lokale og internasjonale druer. Av internasjonale druesorter i tillegg til Cabernet Sauvginon, Merlot og Syrah finnes det også noe Sauvignon Blanc, Petit Manseng, Alicante Bouchet, Tannat, Petit Verdot og Pinot Noir. At de ulike jordsmonn og mikroklima tilpasses hver druetype er en selvfølge. Hvite druer høstes på natten for å bevare friskheten og også for å spare miljøet. Det var Donnafugatas fortjeneste at Contessa Entellina fikk DOC status i 1994.

Familien er også etablert på øya Pantelleria hvor de lager sin verdensberømte dessertvin Ben Ryé. Pantelleria er en vulkansk øy mellom Afrika og Sicilia med sub-tropisk klima. Donnafugata har 68 hektar vinmark her og dyrker Zibibbo (Muscat di Alexandria). Druene er “bush trained” og dyrkes på små terasser utgravd i lava før de tørkes. Alt arbeid gjøres manuelt. Noen av vinstokkene her er over 100 år gamle og upodede. Pantellerias vinmarker ble nylig inkludert på Unesco´s verdensarv-liste.

Fordi Donnafugata holder til på vestsiden av øya er det enkleste å fly inn til Tripani eller Palermo
Her kan du lese mer om besøk hos Donnafugata og eventuelt booke ditt besøk: http://visit.donnafugata.it/en-us/

Donnafugata er fortsatt et familefirma