20.06.2016

Vietti

VIETTI

Piemonte på sitt besteBerømt for sine lagringsdyktige og ekstremt konsentrerte Baroloer, unike Barberaer av høy klasse og for å ha re-introdusert den lenge glemte druetypen Arneis. Det finnes mange produsenter i Piemonte som lager god vin, men ikke alle er som Vietti.I den vakre landsbyen Castiglione Falletto finner vi Viettis vinkjeller og hovedsete. De eldgamle kjellerne er mørke og fuktige og lukter loddent. Her ligger det gamle vinskatter som fortjener minst 20 år til nede i mørket. Det var i 1919 familien bestemte seg for å satse på egen vinproduksjon og det var da Patriarch Mario Vietti tappet de første flaskene med Vietti-vin på flaske.

Alfredo Currado (gift med Luciana Vietti) tok Vietti til nye høyder via eksport til USA fra 1952 . Han var også av de aller første i Piemonte til å vinifisere enkeltparseller og vinmarker separat og av de aller første til å lage enkeltvinmarks Baroloer. Alfredo Vietti kalles også ”Arneis Far” og investerte tid og krefter på å gjenoppdage denne utdøende druesorten i 1967. I dag er Arneis den mest berømte hvite druesorten fra Roero området, nord for Barolo. Vietti er å regne som en av de aller beste produsentene i området.


Hvert år utsmykkes Viettis viner med en spesialdesignet originalarbeid fra en anerkjent kunstner. Etiketten lages med inspirasjon av hver enkelt vin. Tradisjonen har pågått siden 1974.
Vietti er en av produsentene som har svært lav avkasting, høy alder på vinplantene og lager svært lagringsdyktige viner. Produsenten er også en av de få som fortsatt er i familiens eie i Piemonte. Viettis viner er svært etterspurte og i Norge får vi alle deres viner i begrenset antall.

I mai 2015 fikk vi inn en ny vin fra Vietti til Norge

Vietti Cascinetta Moscato d´AstiI vinen brukes utvalgte druer fra kommunen Castiglione Tinella. Vinstokkene har en gjennomsnittsalder på 40 år. Svært lav avkastning er med på å gjøre vinen eksepsjonelt konsentrert og intens. Vinen er ufiltrert og lagres uten sulfitt og har ikke gjennomgått malolaktisk fermentering før den tappes på flaske. Passer til friske desserter, gjerne fruktdessert, sorbet, iskrem og fruktkake eller terte. Nydelig til sabayonne med frukt. Nå tilgjengelig i begrenset kvantum på vinmonopolet

Varenummer: 3988401
 Pris. 199,00

Andre viner fra ViettiIkke alle Viettis viner ser veien til Norge, men en av familiens flaggskip-viner er Vietti Perbacco, en Langhe DOC Nebbiolo. 


Vinen lages av druer fra vinmarker i Barolo og vinen lages identisk med Viettis Barolo Castiglione, men for Perbacco velges vin som er mer tilgjengelig og kan drikkes yngre. Perbacco er i praksis utvalgt vin i sitt tredje år i aldringsprosessen, og viser den elegansen og tilgjengelighet som trengs for å lage en mer tilgjengelig vin. Viettis Baroloer er kjent for å kreve svært lang flaskemodning før de er drikkeklare. Perbacco på vinmonopolet
Vietti Perbacco 2012 finnes det også noen få flasker av i magnum 1,5 liters flasker)  og dobbel-magnum (3-liters flasker) i Norge. Vietti er også kjent for å lage viner på Barbera-druen av høy kvalitet og har re-plantet en del av sine Nebbiolo vinmarker med Barbera også i Barolo. Dette for å vise hvor god vin som kan lages av Barberadruer dersom denne får vokse på de mest attraktive stedene som vanligvis forbeholdes Nebbiolo. Nebbiolo anses å være en edlere drue enn Barbera. En enkletvinmarks-barbera fra vinmarken La Crena. La Crena ble plantet i 1932 og ligger i Asti. Vinen har mørk rubinrød farge med aromaer av moreller, bringebær og hint av krydder, tørkede moreller og vanilje. Intens og velsmakende med fin struktur og mye frukt, lang ettersmak. Vinen lagres på franske og slovenske eikefat av ulik størrelse og nyhetsgrad i 16 mnd før den tappes på flaske. Dette er en Barbera som utvikler seg godt med litt alder og i 2010-årgangen, som nå er tilgjengelig, finner vi mer utviklet tørket frukt, sopparomaer og mye god smak. La Crena på vinmonopolet


En skikkelig heftig Barolo med "mye av alt". Intensitet, konsentrasjon og struktur. Laget på utvalgte druer fra Castiglione Falletto, Monforte, Barolo og Novello. Vinen gjennomgår 26 mnd på fat før den tappes på flaske og kan gjerne lagres. 2011 er en årgang som er mer tilgjengelig i sine yngre dager enn både 2010-årgangen of 2012-årgangenCastiglione på vinmonopolet
Roero Arneis

En hvit druetype som tidligere gjerne ble brukt for å "mykne" og skape balanse i Barolovin laget på Nebbiolo. I riktig gamle dager ble Roero Arneis plantet i miksede vinmarker sammen med Nebbiolo. Druen er vanskelig å dyrke. Den blir lett angrepet av meldugg og andre sopp-sykdommer. Nyere forskning og kloning har fremskapt druestokker med høyere toleranse for sykdommer, druene blir best og beholder syren best i vinmarker med mye kalkinnhold heller enn leire og sand. Druen har naturlig moderat syreinnhold og må plukkes til rett tid da druene lett blir overmodne. Takket være moderne vinifikasjon og bedre kunnskap blir dagens viner på Roero Arneis friskere enn før. Ofte er vinene aromatiske med honningtoner, aprikos og mandler som typiske aromaer, forholdsvis rike, matvennlige viner som passer til lokal mat. Veldig godt med lettere pasta, fisk, lyst kjøtt mm. Per i dag finnes ikke Viettis Roero Arneis i Norge, men kanskje vil den gjøre det snart?

Castiglione Falletto

Litt om Castiglione Falletto

Her finner du Vietti. Området er en av totalt 11 kommuner som har rett til å produsere Barolo. Blant disse er Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Monforte og Serralunga d’Alba de mest kjente. Castiglione Falletto er kjent for sitt kalkholdige jordsmonn med mye sand som er med på å gi vinene en helt spesiell eleganse, her finner vi noen av de aller mest kjente og unike Barolo vinmarkene, som Rocche og Villero. Castiglione Falleto er den minste av Barolo-kommunene og produserer rundt 10 prosent av den totale mengde Barolo som lages. Vietti eier deler av 15 ulike vinmarker i Barolo, noe som er helt unikt.

Vietti tar imot besøkende, men besøket må avtales på forhånd. De er svært gjestfrie og hyggelige og viser deg gjerne sine vinkjellere. Det er lurt å booke ditt besøk lang tid i forveien, da det er veldig populært å besøke Vietti. Finn ut mer om besøk her