29.11.2016

Hvilken vin velger du til desserten?Mange synes det er vanskelig å finne gode mat-og vin-kombinasjoner når vi kommer til måltidets siste del. Kanskje er dette fordi vi skjeldnere serverer dessert med vin? Men stemmer det ikke at vi ofte husker den utrolig gode desserten som måltidets høydepunkt eller som prikken over ien? Her kommer noen forslag til hva som kan passe til ulike typer dessert og kaker. En viktig hovedregel er at dessertvinen alltid skal være hakket søtere enn selve desserten for at kombinasjonen skal fungere godt. 
SJOKOLADEDESSERT


Til sjokoladedesserter som fondant, mousse og konfektkake er rød dessertvin godt. Hva med en  Recioto? Ikke hørt om recioto før sier du? Men Amarone har du hørt om? Den verdenskjente tungvekteren fra Valpolicella i Veneto-Italia, laget på tørkede druer. Recioto er Amarone-vinens søte søster. Vinen lages av de beste druene fra Valpolicella-produsentenes vinmarker.

Druene tørkes i store åpne kasser etter innhøsting. Amaronevinen gjærer helt til nesten alt sukkeret er omdannet til alkohol og du får den intense, alkoholsterke og forholdsvis tørre vinen Amarone. For recioto sin del, stanses gjæringen før alt sukkeret er omdannet til alkohol og resultatet blir en intens og smaksrik vin som er søt. Recioto kjennetegnes av aromaer av tørket frukt, nøtter, kirsebær og sjokolade og passer perfekt til sjokoladedessert. Hvis du enkelt vil avslutte et godt måltid uten for mye jobb på kjøkkenet, kan du bare sette frem litt god sjokolade og servere Recioto til.


Zenato Recioto DOC Classico 2010Pris: 310.00 (50 cl)
Vare-nr: 5337902Kakebildet er hentet fra Husmorlykke, her er oppskriften


FRISK FRUKTDESSERT OG SORBETTil friske desserter med frukt og/eller sorbet passert det fint med en frisk vin som for eksempel
Moscato d´Asti fra Piemonte i nordItalia. Moscato d´Asti er perlende dessertvin laget på druen ved samme navn. Vinen inneholder gjerne bare rundt 5-6% alkohol. Vietti, en av Piemontes fremste Baroloprodusenter lager en utmerket Moscato d´Asti på druer fra 40 år gamle vinstokker, som er ekstra intens og rik.Moscato d´Asti Cascinetta 2015Klar sitrongul farge med intens aroma av fersken, sitron, roseblader, lichi og ingefær. Perlende. Fin syre som er godt balansert mot fylde og intensitet. Lang ferskenpreget ettersmak. Til denne vinen brukes utvalgte druer fra Castiglione Tinella. Svært lav avkastning er med på å gjøre vinen eksepsjonelt konsentrert og intens. Vinen er ufiltrert og lagres uten sulfitt og har ikke gjennomgått malolaktisk gjæring før den tappes på flaske. Passer til friske desserter, gjerne frukt-dessert, sorbet, iskrem fruktkake eller terte. Nydelig til sabayonne med frukt.

Pris: 199,00
Vare-nr: 3988401
KARAMELLPUDDING, CRÈME BRÛLÉE, FRUKTTERTER, NØTTE- OG KRYDDERKAKERDet finnes en dessertvin som passer godt til et bredt spekter av desserter og kaker. 

Donnafugata Ben Ryé, den verdensberømte, naturlig søte, hvitvinen fra Pantelleria. Lages på 100% Zibibbodruer som tørkes før pressing. 

Vinen har en rik duft av kandisert tropisk frukt, tørkede aprikoser, fersken, blomster, plommer og karamell. Elegant og kompleks med intens smak av tørket og kandisert frukt, sultaner, krydder og tropisk frukt. Samtidig har den svært god syre som gir vinen friskhet og struktur. 


Pris: 280,00
Vare-nr: 1349602Bildet av karamellpuddingen er fra Husmorlykke, her er oppskriften.Lykke til med desserten.