26.01.2017

Stig Bareksten gir deg sin beste oppskrift på Dry MartiniLiker du klassiske drinker laget på brennevin med råvarepreg? Hva med å piffe opp fredagen med en Dry Martini, drinken som aldri forsvinner fra barkartet og minner oss aller mest om 20-tallet.


Stig er skaperen av en nykommer innen gin kategorien, Barkesten Botanical Gin. En av få gin som lages i Norge. Selv foretrekker han å drikke sin gin bar eller å lage seg en klassisk Dry Martini. Her får du Stigs oppskrift:

Dry Martini


6 cl Bareksten Botanical Gin
5 cl tørr vermut, helst av typen Dolin Dry
Pynt med oliven og sitrontvist (frivillig)

Sørg for å bruke isbiter som er ordentlig tørre og kalde. Rør vermut rundt med is i et mikseglass og sil så ut vermut. Det lille som sitter igjen på isbitene er ifølge Stig mer enn nok vermut. Hell så Bareksten Botanical Gin over den vermut-infisertet isen og rør forsiktig før du siler det hele over i et ferdig nedkjølt cocktailglass.

Fordi Dry Marini er en drink uten blandevann er kvaliteten på gin og vermut ekstra viktig for et perfekt resultat.

Dry Martini sies å ha oppstått i Amerika rundt 1863 og hadde sin storhetstid på 1920-tallet. Gjennom tidene har det vært diskutert og praktisert ulikt og trendene har variert, spesielt rundt blandingsforholdet mellom gin og vermut. Jo mer gin, jo tørrere drink. Noen foretrekker den laget på 100% gin (men du kan gjerne holde vermut flaske over glasset, men unngå å helle fra den, alternativt gni litt vermut på glassets kant). Andre igjen foretrekker sin Dry Martini med like deler gin og vermut. Stig foretrekker den tørr med litt, men ikke mye vermut


Hvem er Stig Bareksten?


Stig kommer fra Bergen og har lang erfaring som bartender i London og i Oslo. Hans lidenskap for brennevin kom tidlig på 90-tallet og i 2011 etablerte han Det Norske Brenneri sammen med tidligere Se og Hør-redaktør Odd Nelvik. I dag jobber Stig som utvikler og sjefsdestillatør i mikrobrenneriet OSS CRAFT Distillery i Bergen.


I Blomsterdalen utenfor Bergen, på et topp moderne destilleri i nærheten av Flesland finner du destillatør Stig. Med et kolonneapparat blir spriten laget av potet og smaksatt med einebær, koriander, blåbær, hylleblomst, rabarbra og 19 andre krydder og urter. Stig plukker selv det meste av frukt, røtter og urter i nærmiljøet. Kortreist og bærekraftig er resultatet og kjennerne sier at ginen er i verdensklasse.


Bareksten Botanical Gin er en gin av typen London Dry Gin og holder hele 46% alkohol. Stig mener bestemt at dette er den ideelle alkoholprosenten for best aroma og smak. Han sier videre at det er lett å lage gin, utfordringen ligger i å lage en gin som er god. Han innrømmer at det har blitt laget en god del prøvebatcher, før den endelige oppskriften satt.


Bareksten Botanical Gin ble lansert i bestillingsutvalget på Vinmonopolet i november 2016 og er i skrivende stund tilgjengelig på 13 vinmonopolutsalg.