24.03.2017

Nyetimber, Englands beste musserende endelig i Norge
Visste du at helt sør i England, i West Sussex lages det musserende vin som vinner blindtester mot Champagne? 


Nyetimber har vunnet mange internasjonale priser, og er driveren bak det ekstraordinært gode ryktet til Engelsk musserende vin. Musserende vin fra de britiske øyer fikk mye oppmerksomhet I 2009 da Nyetimber Classic Cuvé 2003 ble kåret til verdens beste musserende vin under den årlige kåringen the Italian Bollicine del Monde. Etter dette har internasjonale utmerkelser og kåringer gitt Nyetimber masse positiv oppmerksomhet. Allikevel er det ytterst få som vet at det lages musserende vin i toppklasse i England.


Litt om produsenten 

Produsenten ble stiftet av det amerikanske ekteparet Stuart og Sandy Moss i 1988. Ambisjonene var å lage engelsk musserende vin i verdensklasse. I dag er Nyetimber UKs største musserende vinprodusent. Frem til nå har Nyetimber solgt all vin de lager til hjemmemarkedet.

De var den første produsenten fra De Britiske øyer, som lagde musserende vin av 100% klassiske Champagnedruer. Da Moss paret ville plante Chardonnay ble de advart av mange om at druen aldri ville klare å modne mens Pinot Noir ville rotne på rot.

I dag drives og eies huset av nederlenderen, Erik Hereema. Han har ekspandert vinmarkene fra 14 ha til 170 ha og kvaliteten har blitt enda bedre. I 2007 ble den kanadiske vinmakeren Cherie Spriggs og hennes mann Brad Greatrix ansatt. Spriggs arbeid og forståelse for det værbitte, fuktige og unikt kalde klimaet vi finner på de britiske øyer, har mye av æren for at Nyetimber lager musserende vin av høyere kvalitet enn noen andre i England. Pga ekstrem årgangsvariasjon er det ikke bare å kopiere metodene som brukes i Champagne. Spriggs fokuserer på å se alle årganger som en individuell unik årgang og har gått bort fra tidligere praksis hvor man unngikk malolaktisk fermentering for enhver pris. I den fatalt dårlige årgangen 2011 ble det ikke laget noen vin hos Nyetimber. I 2012 ble kun 3% av årets avling til vin. Dette sier noe om kvalitet og perfeksjonismen som ligger til grunn. Nytt i de siste årgangene er at i underkant av 3% av vinen blir fermentert på nye fat.Vinmaker Cherie SpriggsNyetimber har lengre bunnfallslagring en noen andre i UK og lav dosage med tanke på det ekstremt høye syrenivået vinene oppnår. Den ferdige vinen får også ligge en god stund på flaske før lansering.

Du finner Nyetimber i West Sussex, sør i England. Alt druematerialet kommer fra egne vinmarker i Sussex og Hampshire. Alle vinmarkene til Nyetimber er sør-vendte for god soleksponering og er enten kalk eller sandbaserte med samme type jordsmonn som vi finner i Champagne. Vinmarkene er lokalisert i le fra de intense vindene langs kysten.


Til Norge har vi fått 3 utvalgte cuvéer som ble lansert 3. mars 2017


Nyetimber Classic CuvéeNyetimber Blanc de BlancsNyetimber Rosé