12.05.2017

Sol, sommer og rosévin


Det finnes et bredt spekter av roséviner tilgjengelig, fra de helt lyse florlette som på smak lett kan minne om en hvitvin, til de dyp mørke med mer smak og fylde. Tidligere har den mørke roséstilen vært mest populær, men de siste årene har de lyse lette rosévinene blitt stadig mer populære også i Norge. Uansett hva du liker, vi har tilgjengelig rosevin i alle stiler.

Vet du hvordan rosévin lages?


Rosévin får sin farge fra drueskallet på de blå druene. Mest vanlig er det å bruke bare blå druer, men det finnes selvfølgelig mange unntak. Fordi fargen til druer sitter i skallet, får ikke skallet ligge sammen med druemosten så lenge som om man ønsker å lage en rødvin. Druene knuses, og alt får trekke sammen en kort periode, 12 til 48 timer er vanlig, ved lav temperatur. På denne måten trekkes bare litt av skallenes farge og smak ut. Fargen avgjøres av hvor lenge druene får trekke, hvor mye fargestoff druene har og temperaturen på mosten.

En annen måte å lage rosé er ved hjelp av saignée metoden. Her lages en rødvin men på vei i prosessen, mens vinen er rosa, tapper vinmakeren av vin som gjæres videre og blir rosévin.
Saignée kan oversettes fra fransk til "å blø". Det er ikke lov å lage rosévin ved å blande sammen hvit og rød vin, men for roséchampagne er dette en vanlig metode og fullt lovlig.


Syd-Frankrike er området hvor trenden med lyse lette roseviner startet. 


Gérard Bertrand Gris Blanc

Det aller lyseste alternativet vi har å by på er vinen Gris Blanc fra vinprodusenten Gérard Bertrand. Druene dyrkes i Tautavel, som ligger mellom Middelhavet og Pyreneene sør i Frankrike. Vinen har aroma av markjordbær, bringebær. God friskhet med fin saftighet og er elegant. Passer godt til salat, sjømat, asiatisk mat og uten følge av mat.


Chateâu La Sauvageonne Volcanic Rosé

Nyhet mai 2017.
Også denne vinen kommer fra den sørlige delen av Frankrike og er lys rosa i fargen.
Vinen har delikat aroma av røde bær, solbær, fioler, roseblader, sitrus, mint og urter. og er en frisk og elegant vin med delikat smak og god balanse. Vinen er økologisk og kommer fra vinmarker på ca 300 meters høyde, hvor druene vokser på vulkansk, mineralrikt jordsmonn. Slottet og eiendommen ligger nord-vest for Montpellier i Languedoc-Rousillon. Denne vinen macher et bredt spekter av mat. Som foretter med fisk, skalldyr og lyst kjøtt, til fingermat og småretter med salt skinke og oster, til salater og sushi. God drikkevin.
Zenato Bardolino Chiaretto

Med denne vinen beveger vi oss videre på den rosa fargeskalaen, men dette er også en ganske lys rosé. I vakre Bardolino i Italia går mer og mer av drueproduksjonen til å lage rosévin fremfor den lette og elgante rødvinen Bardolino. Med tiltalende duft og smak av bringebær, rips og steinfrukt. Fin friskhet er denne vinen en tiltalende, forfriskende og typeriktig rosévin fra området med masse god smak. Passer godt uten mat med også til lettere retter av kylling, salater, pizza og pasta. Vinprodusenten Zenato er mest kjent for sine røde Valpolicellaviner med lager også rosé, musserende og hvitvin. Lav avkastning, druer plukket perfekt modne, sammen med moderne produksjonsmetoder er faktorer som gjør Zenatos viner så gode.

Donnafugata Lumera 2015

Med dypere rød farge og mer intensitet og fylde er vi nå over på rosevin med mer smak. Denne vinen er allikevel ganske lett og saftig sammenlignet med andre mørke roséviner. I druemixsen finner vi den fargesterke druetypen Tannat som sørger for den mørke fargen, uten at vinen blir tanninrik og trenger følge av mat for å smake godt. Duft av bringebær, markjordbær og ville urter, spesielt kamille, med hint av hvit fersken og grapefrukt. Fruktig og leskende rosé med fin fylde. Perfekt som aperitiff, til lunsj, eller på piknik. En allsidig vin som passer godt til alt fra rå sjømat til grillet fisk, kyllingsalat og pasta. Donnafugata er en av Sicilias aller fremste vinprodusenter og holder til på vestsiden av øya. Her lager familieprodusenten kvalitetsvin av lokale såvel som internasjonale druetyper. De jobber bærekraftig og har mottatt stor anerkjennelse for sine viner verden over.