17.01.2018

Slik har du ikke smakt Grüner Veltliner før?


Grüner Veltliner fra Herbert ZillingerLangsom gjæring med naturgjær og lengre tid på bunnfall er noe av det som er med på å gi vinene fra Herbert Zillinger en distinkt egen stil


Ekteparet Herbert og Carmen Zillinger driver sammen vingården som Herbert ovetok av sine foreldre i 1998. Totalt 12 Hektar vinmark drives i dag 100% økologisk og biodynamisk. Viktigste druetype er Grüner Veltliner. Zillinger dyrker også blant annet Traminer, Weissburgund og Sweigelt. Vinmarkene har et variert jordsmonn med mye kalk. Etter at Herbert overtok vinmarkene fra sine foreldre har han gått tilbake til produksjonsmetodene til sine besteforeldre, med langsom, naturlig gjæring, lang bunnfallslagring og biodynamisk dyrking av druer. Han har utvidet vinmarken fra 7 til 12 hektar. Etikettene har han også redesignet.

Herbert omtaler seg selv som en kompromissløs purist med fokus på å lage vin som gjenspeiler det beste vinmarkene kan gi
 Produsenten har sine vinmarker i Weinviertel, Østerrikes nordligste og største vinområde, nær grensen til Slovakia. Området er kjent for å produsere vin på Grüner Veltliner med en markant hvit pepper-aroma.
Mange av hvitvinene fra Østerrike, laget på druen Grüner Veltliner,  som finnes tilgjengelig i vinmonopolets utvalg, har en fremtredende syre og mindre fylde og kropp. Herberts viner skiller seg derfor ut fordi de har en modnere og rikere stil. Dette er et resultat av at klimaet er noe varmere, produksjonsmetoden og at vinene er laget etter biodynamiske prinsipper.

Produsenten er på vei mot biodynamisk sertifisering og er medlem av ”Respekt-biodyn” en forening som ble etablert i 2007 av blant annet Karl Fritsch, Johannes Hirsch og Fred Loimer. Herbert Zillinger ble godkjent medlem fra 2017.

I Norge har vi tilgjengelig tre viner fra Herbert, alle laget på 100% Grüner Veltliner. Den enkleste,  Zillinger Neuland Grüner Veltliner, lages av druer fra yngre vinstokker og holder en noe lavere alkohol (11%). En ren, elegant og delikat vin som har et bredt bruksområde.


Zillinger Neuland Grüner Veltliner 2016

Lys strågul farge, tiltalende og ren duft av lime, steinfrukt, hvit pepper og urter følges opp i munnen. Godt balansert, elegant.

Vinen er økologisk.

Passer til: Aperitiff, lyst kjøtt, fisk og skalldyr, sushi. Egner seg godt til retter med grønnsaker og asiatiske smaker. 

Alkohol: 11%
Sukker: 2 g/l
Syre: 6 g/l
Pris: 149,90
Varenummer: 7746601Den neste vinen er Zillinger Horizont Grüner Veltliner som er laget på druer fra noe eldre stokker, noe som gir vinen mer konsentrasjon og lengde. Samtidlig som vinen er mer kompleks med mer utviklet aroma.


Zillinger Horizont Grüner Veltliner 

Lys strågul farge, intens, tiltalende og ren duft av lime, fersken, steinfrukt og hvit pepper, røyk og honning. Godt balansert med god intensitet, fin friskhet og eleganse. Lang ettersmak.
Alkohol: 12%
Sukker: < 4 g/l
Syre: 6 g/l
Pris: 199,90
Varenummer: 7737101


Passer til: Julemat (gjerne pinnekjøtt), saltet og røkt kjøtt, grillmat. Skalldyr med mye smak, gjerne krabbe. Lyst kjøtt.
Horizont ble kåret til beste økologiske vin i 2015 av "BEST OG BIO"i Tyskland, Østerrike og Sveits i 2016.


Den siste vinen som du finner tilgjengelig i Norge fra denne produsenten er Zillinger Radikal Grüner Veltliner 2015.

Til denne vinen plukkes de beste druene fra de eldste vinstokkene som dyrkes på ekstra kalkrikt jordsmonn. Dette gir vin med god konsentrasjon, komplekse aromaer og mye intensitet.Zillinger Radikal Grüner Veltliner 2015

Middels dyp strågul farge, tiltalende og ren duft av kalk, fersken, krydder, sitronskall, honning og hvit pepper. Godt balansert med intens smak, friskhet og eleganse. Lang ettersmak. 

Alkohol: 13,5 %
Sukker: < 3 g/l
Syre: 5,8 g/l
Pris: 424,00
Varenummer: 7737201

Passer til: Kraftigere retter med fisk og skalldyr, lyst kjøtt, grillmat av både fisk og kjøtt. Røkte blåskjell er en favoritt. 

Selv om alle vinene fra Zillinger er matvennlige kan de utmerket godt drikkes uten følge av mat.
Visste du at Jancis Robinson er stor fan av vinene til Herbert Zillinger?