09.03.2018

Han lager Champagne som skiller seg ut i mengden


Damien Coutelas bruker norsk tang som gjødsel i vinmarken og mener bestemt at dette tilfører champagnen ekstra kompleksitet

Champagneprodusenten A.D. Coutelas drives av unge Damien Coutelas som er 8. generasjon vinmaker. Huset driver han sammen med kona, Angelique. Filosofien er å lage annerledes champagner enn sine naboer. Det klarer han utmerket.

I tillegg til å bruke druer fra gamle vinstokker, noe som gir druer med masse konsentrasjon og smak, er Coutelas kjent for å lagre vinene veldig lenge på bunnfall. I de fleste tilfeller opptil 8-9 år. Lang tid på bunnfall bidrar til kompleksitet og god balanse. De aller fleste av Damiens Champagner gjennomgår ikke malokaktisk gjæring, noe som gir en markert syre og god friskhet til vinen. Og langt de fleste av vinene er lagret i store eikefat, noe som også er med på å gi disse vinene sin helt unike stil. At druene dyrkes økologisk er også positivt.

Du finner to av A.D Coutelas Champagner i vinmonopolets hyller, i tillegg har mange polutsalg valgt å ta inn flere av Damiens Champagner i sin lokale liste. Louis Victor Fût de Chéne Brut


Coutelas lager denne cuvéen some en ekstra spesiell type Champagne etter solera prinsippet. Vinen modnes i en solera, et system hvor det tilsettes ny, fersk vin fra hver årgang, og tappes ut en tilsvarende mengde. På denne måten blir Champagnen ikke bare annerledes men også svært rik og kompleks. Druene er økologisk dyrket.

Middels dyp strågul farge. Intens aroma av modne epler, blomst, sitrus, kjeks og mineraler. Kremet, saftig og fint sammensatt. Lang ettersmak med streif av kjeks og mineraler. Inneholder minst 6 ulike årganger.


Vare-nr: 2256201
Basisutvalget

Cuvée 1809

Denne cuveén er oppkalt etter året produsenten ble etablert, 1809. Druene til 1809 kommer fra de eldste vinplantene til produsenten. Vinen fermenteres og lagres på gamle eikefat før den gjennomgår 8 års flaskelagring. Vinen gjennomgår ingen malolaktisk gjæring.

Middels dyp strågul farge. Sammensatt aroma preget av sitrus og eple, innslag av smør, nøtt, kjeks og mineraler. God konsentrasjon og svært høy syre. Fint utviklet og kremet, preg av sitrus, eple og mineraler, god lengde.

Vare-nr: 3570001
Basisutvalget

Mer info


Origin` Brut

Kunne du tenke deg en Champagne som ikke raner lommeboka men smaker av kvalitet og finesse? Origin brut er laget med tradisjonell vinifikasjon uten lagring på fat og lagres 5 år på bunnfall. Druene kommer fra egne vinmarker som dyrkes økologisk. 

Strågul farge, duft av bakverk, friske epler, sitrus og kjeks. Harmonisk med frisk syre og elegant og lang avslutning.

Vare-nr: 5972301
Bestillingsutvalget, men tilgjengelig i mange vinmonopolbutikker. 

Mer info


I vinmonopolets bestillingsutvalg finnes også disse cuvéene tilgjengelig:


Litt mer om produsenten
Familiefirmaet A.D. Coutelas ble startet i 1809 av Louis-Victor Coutelas, i landsbyen Villers-sous-Châtillon som ligger i Vallée de la Marne i Champagne-distriktet. Etter å ha startet med å selge druer til regionens store firmaer, begynte familien å lage sin egen champagne i mellomkrigstiden. Vinhusets åtte hektar store gård produserer årlig 90.000 flasker. Coutelas’ eldste og opprinnelige vinmarker (fire hektar i Villers-sous Châtillon) har vært i familiens eie siden starten. Med dyp leirjord, mergel og kalk er den perfekt til å dyrke druen Pinot Meunier. Vinmarkene er de siste åtte årene blitt gjødslet med norsk tang – noe som tilfører en slags saltmineralitet som merkes godt i de chardonnay-baserte champagnene. Produsenten eier i dag også nesten tre hektar i Vitryat, nær Châlons-en-Champagne. Vinstokkene er minst 60 år gamle og befinner seg både i Vallée de la Marne for Pinot Meunier, Montagne de Reims for Pinot Noir og Côtes de Blancs (Cramant) for Chardonnay.