28.05.2018

Hva er forskjellen på Prosecco og Cava?
Cava eller Prosecco, hva foretrekker du og hva er egentlig forskjellen?


De siste årene har de italienske boblene Prosecco hatt en formidabel opptur hva gjelder popularitet og konsum på verdensbasis, men nå snur trenden tilbake til Cava ifølge internasjonale vinskribenter.  Mange cavaprodusenter jobber nå hardt for å heve kvaliteten og lage en stil som er friskere, lettdrikkelig og mer ungdommelig og moderne.

Da Prosecco ble introdusert var dette noe nytt og litt annerledes, dessuten var det fra Italia og alle elsker jo Italia? Men hva er egentlig forskjellen på Prosecco og Cava?

Druetyper
Prosecco lages av kun en drue, den heter Glera og ble tidligere kalt Prosecco.
Cava lages av i hovedsak tre druer, Macabeo, Perellada og Xare-lo. I tillegg er det populært å bruke en liten del Chardonnay. NB: Andre røde druer benyttes ved produksjon av rosé Cava.

Område
Prosecco kommer fra nord-østre del av Italia og lages i 9 provinser innenfor vindistriktene Veneto og Friuli Venezia Giulia. Cava kommer fra utvalgte områder i Spania som er godkjent for cavaproduksjon. Det aller meste kommer fra Catalonia.

Produksjonsmetode

Tank metoden = Prosecco

Den tradisjonelle metoden = Cava

For både Prosecco og Cava lages det først en basevin på samme måte som når det lages en vanlig hvitvin. Det er hvordan boblene oppstår som er den store forskjellen mellom de to. Prosecco lages på det vi kaller tank-metoden (også kalt charmat-metoden). Det vil si at boblene dannes i en lufttett tank. Etter at basevinen er ferdig tilsettes litt gjær og sukker og en gjæringsprosess nr 2 starter. Det er sukkeret i vinen som under gjæringsprosessen danner alkohol, men også Co2. Når dett skjer i en lufttett tank blir det bobler. Cava derimot får sine bobler gjennom den samme "annengangs" gjæringsprosessen, men denne foregår i selve flasken. Denne metoden kalles for "Den tradisjonelle metoden" og er akkurat den samme metoden som brukes i Champagne.


Smaken
Prosecco kjennetegnes av å være aromatisk, forfriskende, ukomplisert, likefrem og med en duft og smak av pære, melon og eple. Boblene varer gjerne ikke så lenge, men er generøse og store. Lages bobler på tank blir de gjerne store. Metoden bevarer også frukten på en fin måte. Gjæring på tank er også rimeligere og tar kortere tid, noe som ofte gjenspeiles i prisen. Prosecco er enklere, mindre kompleks og har ofte et litt høyere sukkerinnhold enn Cava. 
Cava: På nesen kan du på god Cava få en spennende duft av både solmodne frukter, tropisk frukt og også av epler, gjærbakst og litt gummi. I munnen har gjerne cava mindre, mer elegante og vedvarende bobler enn hva Prosecco har, og også lengre ettersmak. Cava er som oftest tørrere, med noe lavere sukkerinnhold enn prosecco. Jo lengre annengangs-gjæring på flaske, jo mer smak og duft av gjær, boller og nybakt brød. 

Hvordan oppdage hva du har fått i glasset?
Hvis du ikke klarer å skille cava og prosecco fra hverandre på duft og smak, vil du som oftest se på et glass som inneholder Prosecco, at det legger seg en liten skum-rand rundt kanten av vinen rett etter at du har skjenket den i glasset. Det er ikke vanlig for andre typer musserende. Lukter det nybakt brød eller boller av vinen, tyder dette på at den er laget på den tradisjonelle metoden og gjæret på flaske. Champagne, Cremant og Cava er de mest kjente musserende vinene laget på denne metoden.

I sommervarmt vær er det mange som gjerne vil ha litt bobler i glasset. Uansett om du foretrekker Cava eller Prosecco er det lurt å velge en produsent som lager god kvalitet.

Her er noen forslag

Villa Conchi Cava er fersk og fruktig Cava med preg av sitrus, fersken og noe bakverk. Balansert med frisk syre og fine bobler. Tørr. Laget på tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske og lagring på bunnfall i minst 12 mnd. Egner seg godt som aperitiff, til småretter, gjerne tapas og mye annet.

VP-nr: 506801
Pris: 139,00Adami Bosco di Gica
Rik duft av gule epler, pærer og akasieblomster. En elegant og knusktørr prosecco med delikate bobler som sitter lenge. Ideell til lette forretter og selvskreven som aperitiff. Adamis vinmarker finner vi i området Prosecco Superiore som i 2010 fikk DOCG status. Her ligger vinmarkene i kuppert terreng og bratte skråninger på ca 400 meters høyde og nyter godt av det kalkrike jordsmonnet.

VP-nr: 615301


Cava Tutum Ba
Lys, klar strågul farve. Frisk smak med hint av toast og sitrus. Ren duft med intens aroma av grønne epler og sitrus. Hint av bakst, toast og mandler. God konsentrasjon og lang ettersmak. Laget på tradisjonelt vis med annengangsgjæring på flaske. Lagring på bunnfall i minimum 18 mnd. etterfulgt av noe tid på flaske. Egner seg godt som aperitiff, til småretter, gjerne tapas, lyst kjøtt, salt skinke, fisk og skalldyr. Vinen lages på en blanding av Xarel-lo druer fra eldre vinstokker fra Penedès og Parellada- og Macabeu druer fra vinmarker 600 meter over havet i Conca deel Barberà.

Vp-nr: 7345001Lyst til å prøve noe nytt og annerledes? En Prosecco laget som i gamledager

Denne Proseecoen er untaket fra regelen om at Prosecco lages på tank metoden. Denne vinen er naturlig gjæret på flaske uten tilsatt sukker og uten fjerning av bunnfall, slik det foregikk i gamle dager. Stilen og metoden har kommet tilbake og brukas av kun noen få utvalgte Prosecco produsenter. 


Adami Sul Lievito NYHET MAI 2018

Aroma av hvite blomster, fersken, lichi og eple. Behagelig munnfølelse med smak av honning, epler og gjær. Tørr med små, elegante bobler. Vinen er perlende og har et lavere trykk enn vanlig Prosecco. Vinen er ikke klar i fargen, men grumsete pga av bunnfallet som ligger igjen i flasken.

Passer meget godt til pizza, italienske småretter, skinke og ost eller som aperitif.

VP-nr: 7990801