25.07.2018

Rosévin fra Syd-Frankrike

Fransk rosévin har blitt trendy, også i Norge.


Rosévin har lenge økt i konsum internasjonalt, men det er først i år at den har slått til for fullt blant oss nordboere. Første halvår i 2018 har salget av fransk rosévin økt med 46,4% ifølge tall fra vinmonopolet. Hele 52,7% fler flasker fransk rosé ble det solgt i juni i år kontra juni i fjor, på vinmonopolet.

Det er i Syd-Frankrike det lages aller mest rosévin og typisk er viner herfra lyse, leskende og lettdrikkelig, noe som passer godt i varmt vær. Disse vinene er det ikke nødvendig å akkompagnere med mat, de passer godt uten noe som helst annnet enn selskap av gode venner. 

Vet du hvordan rosévin lages?


Rosévin får sin farge fra drueskallet på de blå druene. Mest vanlig er det å bruke bare blå druer, men det finnes selvfølgelig mange unntak. Fordi fargen til druer sitter i skallet, får ikke skallet ligge sammen med druemosten så lenge som om man ønsker å lage en rødvin. Druene knuses, og alt får trekke sammen en kort periode, 12 til 48 timer er vanlig, ved lav temperatur. På denne måten trekkes bare litt av skallenes farge og smak ut. Fargen avgjøres av hvor lenge druene får trekke, hvor mye fargestoff druene har og temperaturen på mosten.

En annen måte å lage rosévin på er ved hjelp av saignée metoden. Det lages en rødvin. I prosessen, mens vinen er rosa, tapper vinmakeren av vin som gjæres videre og blir rosévin.
Saignée kan oversettes fra fransk til "å blø". Det er ikke lov å lage rosévin ved å blande sammen hvit og rød vin, men for roséchampagne er dette en vanlig metode og fullt lovlig.


Gérard Bertrand Côte des Roses Rosé 2017 er en av mange nyheter i rosévin-kategorien i år.


Vinen har en klar lys rosa farge. Middels intens duft av røde bær, sitrus og blomster. Frisk og aromatisk med innslag av urter. Lettdrikkelig og leskende rosévin. 

Passer godt som uten følge av mat, eller til lett sommermat eller lyst kjøtt 

Druetyper: 40% Cinsault, 30% Syrah 30% Grenache
Varenr: 2178901
Pris: 179,90
Vinen er i skrivende stund tilgjengelig i 16 vinmonopolbutikker. 

Gérard Bertrand Gris Blanc


Vinen Gris Blanc fra vinprodusenten Gérard Bertrand er så nærme en rosévin kan komme en hvitvin i farge og laget på 80% Grenache Gris. Dette er en drue med rosa drueskall og en av de mindre kjente druene. Druene dyrkes i Tautavel, som ligger mellom Middelhavet og Pyreneene sør i Frankrike. 

Vinen har aroma av markjordbær, bringebær. God friskhet med fin saftighet og eleganse og hint av urter. Passer godt til salat, sjømat, asiatisk mat og uten følge av mat.

Druetyper: Grenache Gris 80%, Grenache 20%
Varenr: 3802201
Pris: 149,00