25.09.2018

Snart får du Viettis Roero Arneis i NorgeFra den gjeve produsenten Vietti lanserer vi Vietti Roero Arneis. 2. november blir vinen tilgjengelig på vinmonopolet.

Vietti er kjent for å ha re-introdusert den lenge glemte druetypen Arneis. Alfredo Vietti kalles ”Arneis Far” og investerte tid og krefter på å gjenoppdage denne utdøende druesorten i 1967. I dag er Arneis den mest berømte hvite druesorten fra Roero området, nord for Barolo. Vietti er å regne som en av de aller beste produsentene.


Vietti Roero Arneis
Klar, lys strågul. Duft av sitrus, melon og hint av mandel. Middels fyldig, krisp syre, god struktur og smak av tropisk frukt, sitrus og aprikos. Ingen malolaktisk gjæring, kun ståltank for å bevare syrenivå og friskhet. Gamle vinstokker med lav avkastning.

Ekstremt matvennelig vin som passer godt til retter med sopp, koldtbord, fisk, skalldyr og lyst kjøtt mm.


Vare-nr: 10110101

Litt om druetypen Arneis
En hvit druetype som tidligere gjerne ble brukt for å "mykne" og skape balanse i Barolovin laget på Nebbiolo. I riktig gamle dager ble Roero Arneis plantet i miksede vinmarker sammen med Nebbiolo. Druen er vanskelig å dyrke. Den blir lett angrepet av meldugg og andre sopp-sykdommer. Nyere forskning og kloning har fremskapt druestokker med høyere toleranse for sykdommer, druene blir best og beholder syren best i vinmarker med mye kalkinnhold heller enn leire og sand. Druen har naturlig moderat syreinnhold og må plukkes til rett tid da druene lett blir overmodne. Takket være moderne vinifikasjon og bedre kunnskap blir dagens viner på Roero Arneis friskere enn før. Ofte er vinene aromatiske med honningtoner, aprikos og mandler som typiske aromaer, forholdsvis rike, matvennlige viner som passer til lokal mat. Veldig godt med lettere pasta, fisk og til lyst kjøtt.

Vietti Roero Arneis passer godt til den ur-italienske matretten Vitello Tonnato som på lik linje med vinen, kommer fra Piemonte. Her er oppskriften på Vitello Tonnato fra Trines matblogg  hvis du vil prøve å lage det selv. Selv om det norske navnet på denne retten ikke høres like appellerende ut: Kalvefilet med Tunfiskmajones, er dette utrolig godt.