13.11.2018

Rød, forfriskende nyhet fra Vittoria på Sicilia

Har du smakt vin laget av druen Frappato? Donnafugata Bell´Assai Frappato er nyhet nå i november


Er du av de som liker saftig, frisk og leskende vin? Da liker du sikkert denne


Litt om vinen
Klar, middels dyp rubinrød farge. Delikat og parfymert duft av roser, bringebær, og markjordbær. Aromatisk med svalt preg av røde bær og urter. Balansert med myke tanniner. Bell´Assai ble laget for første gang i 2016 og kommer fra Donnafugatas nye vinmarker i Vittoria Sør-Vest på Sicilia. Her er jordsmonnet kalkholdig og området har store temperatursvingninger mellom natt og dag.

Denne vinen er anvendelig og passer til et bredt utvalg av matretter. Passer godt til vegetarretter, lyst kjøtt, hvit fisk og annet fra havet og selvfølgelig også uten følge av mat. Prøve den gjerne til pizza og pasta.

Vare-nr: 10462101

I skrevende stund finner du vinen i hylla på vinmonopolet CC-Vest, Rudshøgda, Egersund, Sandefjord, Geilo og City-Nord i Bodø, ellers er det enkelt å bestille vinen på vinmonopolet.no for levering til ditt lokale pol.

Hva er Frappato?
Frappato-druen er en unik siciliansk druetype, som først og fremt dyrkes i området Vittoria, sør på Sicilia. Til forskjell fra den mer kjente Sicilia-druen Nero d´Avola gir denne fruktige og friske viner. Druen trives godt i varmt og tørt klima. Kompakte drueklaser med middels store druer med tynt skall og intens aromatisk karakter kjennetegner Frappato. Ifølge Oxford Companion stammer druen opprinnelig fra den Toscansk-ættede druen Ciliegiolo.

Donnafugata etablerte seg nylig med vinmarker på vulkanen Etna og også med vinmarker i Vittoria.
I Italia har Donnafugata ikon status og er kjent for å bidratt til å løfte øyas status som vinprodusent da den tidligere var mest kjent for masseproduksjon av billig vin. Donnafugata er innovative og gikk tidlig over til moderne produksjonsmetoder med blant annet temperaturkontrollert gjæring og innhøsting på nattestid for hvite druer. Fokus på kvalitet og fargerike og unike etiketter gjør produsentens viner lett gjenkjennelige.


Navnet Donnafugata betyr “kvinne på flukt” og refererer til historien om dronning Maria Carolina, konen til Ferdinand IV av Bourbon. Maria flyktet fra Napoli, da Napoleons tropper inntok området. Hun søkte tilflukt på Sicilia på samme sted som Donnafugats vinmarker finnes i dag. Donnafugatas logo gjenspeiler denne hendelsen, en kvinnes ansikt omkranset av en forblåst hårmanke. Du finner henne også på flere av vinetikettene, blant annet Donnafugata Bell´Assai. 


Donnafugata måler Carbon Footprint på alle sine viner og er veldig opptatt av å jobbe bærekraftig og å skåne miljøet i sin vinproduksjon. De henter store deler av sin strømforsyning fra egne solcellepanel. Produsenten eksperimenterer også med planting av 19 ulike ”ur-druetyper” som har forsvunnet fra vinproduksjonen, blant annet Nocera, Vitarolo og Alzano.

Prio, Sul Vulcano, Bell´Assai, Mille e Una Notte, Ben Rye


PantelleriaTørkede druer, Zibibbo, Ben RyeFamilien er også etablert på øya Pantelleria hvor de lager sin verdensberømte dessertvin Ben Ryé. Pantelleria er en vulkansk øy mellom Afrika og Sicilia med sub-tropisk klima. Donnafugata har 68 hektar vinmark her og dyrker Zibibbo (Muscat di Alexandria). Druene er “bush trained” og dyrkes på små terasser utgravd i lava før de tørkes. Alt arbeid gjøres manuelt. Noen av vinstokkene her er over 100 år gamle og upodede. Pantellerias vinmarker ligger på Unesco´s verdensarv-liste.