13.11.2018

Unik Champagne fra 2005

Champagne A. D Coutelas lanserer Champagne fra 2005, den aller første årgangen til Damien CoutelasDamien Coutelas i vinmarken sin i Champagne
Champagnehuset A.D. Coutelas bestemte seg nylig for å lansere den første utgaven av sin topp-champagne, Cuveé 1809. Den ble laget av den unge champagnemakeren Damien Coutelas. For ham markerer året 2005 overtakelsen av driften fra den tidligere generasjonen og også starten på hans karriere som vinmaker. Familien tenkte først å beholde flaskene for seg selv. Cuveé 1809 fra 2005 ble aldri offisielt lansert. Av de totalt 690 flaskene som ble laget, får vi kun 299 flasker, alle unikt nummererte og pakket i en eksklusiv gaveeske. Disse blir kun solgt i Norge. 


A.D Coutelas vinmarker i Champagne
A.D Coutelas vinmarker i Champagne


Tid er en av komponentene som former sjelen til en god champagne. Lang lagring og kontakt med bunnfallet har gitt denne vinen mulighet til å oppnå sitt fulle, aromatiske potensiale. Resultatet er intet midre enn enestående! Blenden består av 50% Chardonnay fra Coutelas beste vinmarker. Disse vinmarkene er de eldste på eiendommen, hele 70 år gamle. De resterende 50% er Pinot Noir fra vinmarken "Les Niards" i Marne. Etter innhøsting, ble druene forsiktig presset og kun de første 10% av druemosten ble brukt. Den første gjæringen skjedde på brukte franske burriqe uten malolaktisk gjæring. Vinen fikk deretter ligge ytterligere ni måneder på samme fat før sin lange dvale på bunnfall dypt inne i kjelleren. Korken ble byttet ut den 28. august i år men innholdet i flasken kommer i sin naturlige urørte form, uten dosage. Den imponerende, spenstige syren på hele 9,06 g/l, skjuler godt vinens faktiske alder for uvitende og gjør at vinen har et unikt lagrings-potensiale. Smaksnotater:
Gulgrønn i fargen. Elegant med konsentrert grønn eplefrukt, åpen og floral med stor
dybde. Vel integrert fatpreg med tydelig mineralitet og tertiære aromaer fra lagring.
Stor fylde og konsentrasjon, deilig saltpreg, bittesmå, elegante bobler,
god fedme med spenstig syre og lang, intens og saltpreget ettersmak.

Varenummer: 10509701


Dette skriver vinjournalist Aase Jacobsen i Aperitif om Cuvée 1809 Brut Nature 2005: "En imponerende svært salt- og syrepreget men også fyldig og konsentrert 13 år gammel champagne som tåler mange år sikkert 10 år, trolig mye lenger.  Meget godt kjøp "