22.01.2019

Ny årgang og ny etikett

Donnafugata Sedara
Den nye årgangen 2016, med den nye etiketten, er nå tilgjengelig.


Smaksnotat:
Fruktig nese med aroma av røde bær, spesielt kirsebær og hint av urter. Saftig med smak av modne røde bær. Vinen er ikke lagret på eik og har Nero d´Avola som hoved-druetype (80%).

Vinen passer godt til forretter med kjøtt, pasta og rødt kjøtt. Sedara er også en ypperlig grillvin som også kan nytes uten følge av mat.

Litt om 2016-årgangen: Generelt en meget god årgang for Sicilia og spesielt for røde viner. Totalproduksjonen for øya var noe ned sammenlignet med 2015. Totalt produserte Sicilia 5,8 millioner hl vin i 2016, en nedgang fra 2015 med 7%

Donnafugata er en av Sicilias aller fremste vinprodusenter og har sitt hovedsete på vestsiden av Sicilia. Produsenten har nylig utvidet vinmarkene sine og lager nå også vin på Etna og i Vittoria. Familieprodusenten lager kvalitetsvin av lokale såvel som internasjonale druetyper. De jobber bærekraftig og har motatt stor anerkjennelse for sine viner verden over. Navnet Donnafugata betyr “kvinne på flukt” og refererer til historien om dronning Maria Carolina, konen til Ferdinand IV av Bourbon. Maria flyktet fra Napoli, da Napoleons tropper inntok området. Hun søkte tilflukt på Sicilia på samme sted som Donnafugatas vinmarker finnes i dag. Donnafugatas logo gjenspeiler denne hendelsen, en kvinnes ansikt omkranset av en forblåst hårmanke. Du finner henne også på flere av vin-etikettene og nå også på etiketten til Sedàra

Donnafugata måler Carbon Footprint på alle sine viner og  jobber bærekraftig for å skåne miljøet i sin vinproduksjon. De henter blant annet store deler av sin strømforsyning fra egne solcellepanel.

Produsenten eksperimenterer også med planting av 19 ulike ”ur-druetyper” som har forsvunnet fra vinproduksjonen, blant annet Nocera, Vitarolo og Alzano.

Fokus på kvalitet og fargerike og unike etiketter gjør produsentens viner lett gjenkjennelige. Vin fra Donnafugata


Familien er også etablert på øya Pantelleria hvor de lager sin verdensberømte dessertvin Ben Ryé. Pantelleria er en vulkansk øy mellom Afrika og Sicilia med sub-tropisk klima. Donnafugata har 68 hektar vinmark her og dyrker Zibibbo (Muscat di Alexandria). Druene er “bush trained” og dyrkes på små terasser utgravd i lava før de tørkes. Alt arbeid gjøres manuelt. Noen av vinstokkene her er over 100 år gamle og upodede. Pantellerias vinmarker ligger på Unesco´s verdensarv-liste.