04.05.2019

Musserende, tar du en spansk en?Visste du at cava var super-populært på 90-tallet? Spania var hot og vi elsket eikelagrede rødviner fra Rioja og skulle vi drikke musserende ble det som oftest en cava fra Spania. Etterhvert ble Italia mer populært og vi ønsket å utforske andre vinland.  Italiensk vin ble populært i alle former og farger og etterhvert ble prosecco "de nye boblene".

Det selges fortsatt mer prosecco enn cava på Vinmonopolet og det tar nok lang tid før salget av cava nærmere seg salget av prosecco i antall flasker . I følge tall fra Vinmonopolet drikkes det stadig mer musserende vin i Norge. I de 4 første månedene av 2019 økte salget av musserende vin med 7,5%.

Litt om Cava
Cava kommer fra Spania og lages av i hovedsak tre druer, Macabeo, Perellada og Xare-lo. I tillegg bruker noen produsenter en liten del Chardonnay. Det lages også rosé cava, her benyttes andre druer.

Cava kommer fra utvalgte områder i Spania som er godkjent for cavaproduksjon. Det aller meste kommer fra Catalonia. Hvis du skal på ferie til Barcelona er det fullt mulig å reise til en cavaprodusent. Flere av de store har besøkssenter og guidede turer i vinkjelleren sin.

Tradisjonell metode
Cava får sine bobler ved at gjærsingsprosessen foregår i en lufttett flaske. Denne metoden kalles for "Den tradisjonelle metoden". Champagne, cremant og cava er de mest kjente musserende vinene laget på denne metoden. Prosessen tar lengre tid og koster mye mer enn å lage en prosecco, hvor gjæringsprosessen foregår i en lufttett tank. Den tradisjonelle metoden tilfører også drikken aromaer  som blir til under gjæringsprosessen. Gjærrester som samler seg i flasken, tilfører duft av gjærbakst og toast.  

På nesen kan du på god cava få en tiltalende duft av sitrus og solmoden tropisk frukt i tillegg til epler og gjærbakst. I munnen har gjerne cava små, elegante og vedvarende bobler. Dette kommer av teknikken som brukes, bobler som blir til inni flasken. Cava er som oftest tørrere, med noe lavere sukkerinnhold enn prosecco. Jo lengre annengangs-gjæring på flaske, jo mer smak og duft av gjær, boller og nybakt brød. 

Hemmeligheten bak en god cava er å bruke druer som er sunne og av høy kvalitet. De tre ulike druene krever ulike dyrkningsforhold og tilfører cavaen ulike kvaliteter. De siste årene har det komme stadig fler kvalitets-leverandører av cava på markedet i Norge og mye god boblevin fra Spania. Det koster heller ikke mye for en god flaske cava sammenliknet med champagne og fransk cremant er cava pent priset og gir mye for pengene. 
Villa Conchi Cava er fersk og fruktig cava med preg av sitrus, fersken og noe bakverk. Balansert med frisk syre og fine bobler. Laget på tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske og lagring på bunnfall i minst 12-18 mnd. Druene kommer fra utvalgte vinmarker som ligger litt høyere over havet, slik at druene får mer syre og friskhet. Villa Conchi Cava er ikke en komplisert vin men lettdrikkelig og frisk. 

Javier Gallareta er mannen bak denne vinen. Javier ønsket å lage en cava som var frisk og fruktig og mer i stil med hva prosecco-drikkere foretrekker. Han reiste rundt i Penedes for å finne vinmarker og vingårder som kunne gi han riktig type druekvalitet for formålet. Resultatet er en cuvée uten emmen ettersmak som noen ganger kan oppstå i middels gode cavaen.
Hva slags mat passer til Cava? 
Bobler er den perfekte start på kvelden. Egner seg godt som aperitiff, til småretter, gjerne tapas. Prøv en cava til coldtbordet. Her finner du mye ulik mat, ofte er det musserende vin som passer best. En perfekt anledning er 17. mai.

VP-nr: 506801
Pris: 139,90